Billeder på siden
PDF
ePub

Af Mineralvandsfabriker findes der en Mængde baade i Kjøbenhavn og i Kjøbstæderne, men de ere næsten alle meget

I Kjøbenhavn findes der et Par større, der benytte Dampkraft, ialt opføres der 8 Fabriker med 95 Arbejdere.

smaa.

At være „Røgmand“ er en mere almindelig end just synderlig omfattende Virksomhed. I 1880 fandtes i hele Landet 73 „Røgmænd“ (hvoraf de 32 var Kvinder) med 6 Medhjælpere. I 1882 fandtes der i Kjøbenhavn 22 „Røgmænd“ men ingen af dem havde Medhjælpere. Fabriksmæssigt drevne Røgerier findes paa Bornholm, i Hasle, Allinge og Sandvig, i Thisted samt ved Holbæk; det er alle hovedsagelig Fiske-Røgerier. Et større Fiske-Salteri findes i Svaneke.

Konservesfabriker findes der tre af, et i Jylland og to i Kjøbenhavn. Det jydske og det ene kjøbenhavnske (33 Arbejdere) drive en ret anselig Virksomhed, men der haves ikke nærmere Oplysninger om dem.

Tobaksindustrien har længe været en udbredt Virksomhed i Danmark. Den har stadig været toldbeskyttet og har derved været begunstiget paa det indenlandske Marked og har da ogsaa i lang Tid saa godt som fuldstændig kunnet forsyne dette med Tobak og Cigarer. Der indføres aarlig 6 à 7 Mill. Pd. Raatobak, der forarbejdes i Indlandet, og desuden forarbejde vore Tobaksfabriker de Par Hundrede Tusind Pd. Tobak, der avles her i Landet, som iøvrigt ere af meget ringe Kvalitet. Hvad vi indføre af fabrikeret Tobak og Cigarer, er mest finere Sorter og i ringe Mængder. Der indføres 50,000 à 100,000 Pd. Cigarer, mest fra Tyskland og Holland, ca. 180,000 Pd. Røgtobak, især hollandsk, og nogle faa Tusind Pd. Skraatobak. Uagtet det for en stor Del er Toldbeskyttelsen, der opretholder vor Tobaksindustri, staar denne dog paa et respektabelt Standpunkt, og i enkelte Retninger er den naaet til at kunne exportere. Det er især dansk Skraatobak, der udføres; i Aaret 1885 150.000 Pd. Det føres til vore nordlige Bilande og til Tyskland. Desuden udføres en Del Røgtobak og Cigarer (i 1885 ca. 100,000 Pd.) til vore Bilande og Kolonier, mærkeligt nok bl. a. Cigarer til de vestindiske Øer.

Tobaksindustrien har, som alt berørt, længe været en ganske betydelig Industri, især i Kjøbenhavn, hvor allerede for 40 Aar siden Augustinus's, Bechs og Bonnesens Fabriker nævnes (af Bergsøe) som anselige Bedrifter. Et stort Opsving fik Tobaksindustrien efter 1864, da Hertugdømmerne udskiltes, thi de store Tobaksfabriker i Altona, Flensborg og Haderslev havde for en stor Del forsynet Kongeriget med Tobak og Cigarer, men Toldgrændsen ved Kongeaaen udelukkede dem og forbeholdt Kongerigets Marked for de derværende Fabriker. Det Opsving, som Tobaksindustrien derved fik, ses bl. a. tydeligt af Folketællingslisterne. I følge disse var der af Tobaksspindere og Cigarfabrikanter:

[blocks in formation]

7

Det vil ses, at der mellem 1860 og 1870 var en paafaldende stor Forøgelse i Antallet. Fra 1870 til 1880 er Hovedpersonernes Antal formindsket, Medhjælpernes Antal derimod meget forøget; dette staar i Forbindelse med, at Industrien i dette Tidsrum har udviklet sig til en mere fabriksmæssig Drift. Blandt Tobaksarbejderne er en stor Mængde Kvinder (i 1880 302) og især Børn.

I Kjøbenhavn fandtes der i Aaret 1882 89 Cigar- og Tobaksfabriker, der ialt beskæftigede 1771 Arbejdere, 997 af Mandkjøn, 774 af Kvindekjønnet; blandt dem var der 247 Drenge og 29 Piger under 18 Aar. Flere af disse Fabriker var efter vore Forhold store, 5 af dem havde hver over 100 Arbejdere, 2 af dem benytte Dampkraft. I Kjøbenhavn findes der i det mindste én fabriksmæssig dreven Cigaretfabrik. Næsten i alle Landets Kjøbstæder findes der Tobaksfabriker, størst var Fabrikationen (Bayer: Provindsindustri) i følgende Byer:

Aalborg 4 Fabriker med 451 Arbejdere.
Aarhus 3

167
Horsens 1

81 Fredericia 1

115 Randers 3

61 Kolding 1

128 Odense 6

239 Svendborg 4

128 Nyborg 1

58 Nakskov 2

777 Roskilde 2

63 Næstved 2

57 Kjøge 1

56

Foruden de i det foregaaende nævnte Industrier, der ere opregnede efter Folketællingerne, findes der endnu adskillige, der ikke ere optagne i disse, enten fordi de henregnes under Landbrug og Handel, som Mejerianlæg og Smørpakningsforretninger, eller fordi de ere uden Betydning, eller altid ere forbundne med et andet Erhverv som Hovedvirksomhed. Da de dog ere nævnede i andre Industrioversigter, skulle for en Fuldstændigheds Skyld anføres følgende: Kaffebrænderier, Sennepsfabriker (de største findes i Kjøbenhavn og Odense) Fisk e bløderier, Mavebitterfabriker (hvoraf 1 i Randers har 11 Arbejdere) og Likørfabriker (en i Kjøbenhavn, Heerings, er ret betydelig og exporterer sine Fabrikata til oversøiske Lande).

De vigtigste trykte Kilder til denne Fremstilling af de Industrigrene, der forarbejde Fortæringsgjenstande, har, ligesom iøvrigt ved de foregaaende Afsnit af Industristatistiken, været den officielle Statistik, udgivet af det kgl. statistiske Bureau og af Staden Kjøbenhavns statistiske Kontor, endvidere Rawert: Danmarks indu rielle Forhold; Bergsøes Statistik; Rothe: Handels og Industri Statistik; forskjellige Afhandlinger af Rothe og andre i Industriforeningens Tidsskrift; Bayer: Dansk Provindsindustri; Scheel: Brændevinsbrændingen i Danmark, m. fl. Desuden er der benyttet en Mængde private Meddelelser til Forfatteren fra herværende Industridrivende.

Fjerde Afsnit.

Forsikringsvæsenet, Kreditforeninger, Sparekasser, Foreningslivet.

Af

V. Falbe-Hansen.

« ForrigeFortsæt »