Billeder på siden
PDF
ePub
[graphic][subsumed]

den, som trykker Straaet i smaa Bundter, ud mod Kniven; ved den MacCormick ste Maskine, som egentlig kun er den, der har viift fig brugbar, er desuden en Vinge anbragt foran, som dreies rundt ved Hjulenes Bevægelse og fører Sæden ind imod Knivene. Den afmeiede Sæd falder paa et Stykke Tøi, der er anbragt bagved, hvorfra en Mand med en Rive fører det paa Jorden. Hestene gaae ved Siden af Maskinen paa den allerede afbuggede Deel af Marken.

Man regner, at to Hefte og to Mand behøves til at føre Maskinen, Heftene kunne dog ikke holde ud en heel Dag, men maae skiftes; den Mand, der tager Sæden fra Maskinen, skal ogsaa have ftrengt Arbeide. Efter de Forsøg, man har gjort i England, maa man antage, at Maskinen vil kunne meie omtrent een Lønde Land i Timen. Bindingen fleer da paa sædvanlig Maade.

Det forstaaer fig imidlertid af fig selv, at Marken maa være gjort fri for Steen og Ujevnheder, heller ikke maa Sæden staae for tynd; har den lagt fig, da formaaer Maskinen nok at fjære den Sæd, der ligger imod den, men ikke den, der ligger i modsat Retning.

Maskinen vil derfor ikke kunne anvendes overalt, men derpaa kommer det ikke heller saameget an; kan man blot meie endeel af Marken selv blot en Trediedeel med ́Maskine, vil allerede meget være vunden for de større Gaarde, som i en trang Høft have saa vanskeligt ved at bringe de fornødne Arbeidskræfter sammen.

I England har den Mac- Cormickste Maskine i denne}Høft været anvendt påa forskjellige Steder og overalt vunden meget Bifald hos Landmændene.

Den engelske Karre.

I England anvendes endnu paa mange Steder Vogne i Agerbruget, hvorimod man i Skotland og flere Grevfkaber af England kun Hender Karren, og ialmindelighed maa man indrømme, at det er i de bedste Agerdyrkningsdistrikter, at Karren anvendes. Flere sammenlignende Forsøg, man har anstillet mellem Vognen og Karren, ere næsten altid faldne ud til den sidstes Fordeel; i Belgien, hvor Agerbruget ftaaer saa høit, anvender_man_ogsaa bestandig Karren; det lader fig derfor ikke nægte, at den sidste synes at fortjene Fortrinet. Som omftaaende Tegning viser, er Karren forsynet med Kjepskinner, samt Forog Bagstykker beregnet paa at transportere Sø og Halm; de ere imidlertid til at tages af, som altid fleer, naar man transporterer Gjødning eller Korn til Kjøbstaden. Karren er meget stærk bygget og noget tung at fee til, men da den er forsynet med store Hjul, Jerns arer og Patentbøsninger, er den ikke tung for Heften, naar den kun er læsset faaledes, at Hesten ikke har formeget at bære. For Veiene ere disse ftore, bredfælgede Hjul ikke skadelige, men da Karren er meget bredsporet, maae de være indrettede derefter.

[graphic][merged small][ocr errors][ocr errors][ocr errors][ocr errors][ocr errors][ocr errors][ocr errors][ocr errors][ocr errors]

Til omftaaende forte Fremstilling føie vi endnu nogle Tegninger af adftillige Redskaber, henhørende til Agerbruget, hvilke have været frem viift paa Industriudstillingen i London. Om de end ikke alle have været underkaftede den Prøve, der er nødvendig, for at kunne anbefale dem til Anskaffelse, ere vi dog overbeviste om, at Afbildningen af disse ogfaa vil interessere herværende Landmænd. Især troe vi at burde henlede disses Opmærksomhed paa den transportable Tærskemaskine med Heftegang som et Redskab, der hos større Agerbrugere vistnok vil finde fortjent Bifald.

[graphic][subsumed][subsumed][subsumed][subsumed][subsumed][subsumed][merged small]
[graphic][merged small]
« ForrigeFortsæt »