Billeder på siden
PDF
ePub

naar

yderligere suppleredes ved en meget udførlig Anordn. af 28 Marts s. A. om Benyttelsen af Posterne. Ifølge den nævnte Lov har Postvæsenet med ganske enkelte i Lovens § 2 nævnte Undtagelser Eneret til at befordre fra et Poststed - herved forstaas en Kommune, i hvilken der findes Posthus (Postkontor, Postexpedition eller Brevsamlingssted) - til et andet: a) løse Breve, Adressebreve, skrevne eller ved Skrift udfyldte trykte Sager af enhver Art og Vægt, samt Pengerepræsentativer de nævnte Gjenstande sendes under Forsegling eller andet Lukke; b) gangbar Mønt i lukket Konvolut eller lignende Omslag. Gjenstande for Postbesørgelsen, som Postvæsenet altsaa er pligtigt at besørge, ere: a) løse Breve herunder Brevkort og Korsbaandsforsendelser, b) Pengebreve, c) Pakkesager, d) Postanvisninger, e) Ordrer paa Opkrævning af Penge (Postopkrævning), f) Tidender og Tidsskrifter, hvorpaa der abonneres. Endvidere er Postvæsenet bemyndiget til at overtage med dets Bestemmelse forenelige Forretninger, saaledes navnlig Befordring af Rejsende og Rejsegods med de regelmæssige Poster. Portoen forblev uforandret for Breve, hvorimod den for de fleste andre Forsendelser nedsattes, tildels ikke ubetydeligt; for Pakker bortfaldt Afstandsberegningen og Taxten sattes til 6 Skilling for hver Pakke med Tillæg af 2 Skill. for hvert Pund af Pakkens Vægt. Den tidligere i visse Forhold (kongl. Tj.) indrømmede Portofrihed ophævedes. - I Henhold til Møntloven af 23 Maj 1873 § 18 bleve samtlige Portotaxter ved Bkjgj. 19 Debr. 1874 fra d. 1 Jan. 1875 at regne omskrevne til Kronemønt (jfr. Lov 24 Marts 1875).

Postforbindelsen med Udlandet forbedredes ikke lidet i dette Tidsrum ved en Række af Post-Konventioner med de forskjellige nærmere og fjernere Lande, ved hvilke navnlig efterhaanden en ikke ringe Portonedsættelse for Breve til Udlandet fandt Sted. Efter at der endelig ved en i Bern d. 9 Oktbr. 1874 afholdt Postkonference var bleven dannet en almindelig Postforening imellem samtlige europæiske Stater samt de forenede

Stater i Amerika og Ægypten *), og der tillige var bleven afsluttet en Konvention imellem alle disse Stater angaaende den internationale Korrespondance, tiltraadte Danmark denne Postforening d. 13 Marts 1875 (s. Bkjgj. 17 Juni s. A.) fra d. 1. Juli s. A. at regne. Bestemmelserne i denne Traktat skulle omfatte Breve, Brevkort, Bøger, Aviser og andre Tryksager, Vareprøver og Mønstre og Forretningspapirer fra et af Landene i Foreningen til et andet af disse Lande. Foreningens almindelige Porto er fastsat til 25 Centimer for et frigjort Enkeltbrev - af indtil 15 Grammers Vægt, men foreløbig kan hvert Land fastsætte Portoen til et passende Beløb i dets egen Mønt svarende til en Værdi af imellem 20 og 32 Centimer; for Danmark er Portoen fastsat til 20 Øre. **) For Brevkort er Portoen kun det Halve og for „Forretningspapirer", Vareprøver og Mønstre, Aviser, Bøger, Noder, Visitkort m. m. er Portoen endog ansat til kun 7 Centimer foreløbig imellem 11 og 5 Cent. (6 Øre) for hver Enkelt-Forsendelse af indtil 50 Grammers Vægt. Enhver Bestyrelse beholder udelt de Beløb, som den oppebærer enten som Afsendelses- eller Modtagelsesporto.

Postgangen er siden 1860 bleven udvidet ikke saa lidet dels som Følge af de betydelige Jernbanestrækninger, der efterhaanden ere blevne aabnede for Driften, dels ved Aabningen af nye og Udvidelsen af tidligere bestaaende Postrouter, idet navnlig Udviklingen af Landpostinstitutionen har fremkaldt et betydeligt

*) Ifølge Bekjgj. 19 Juni 1876 ere Britisk Indien og de franske Kolonier ved en Overenskomst af 27 Jan. s. A. indtraadte i den alm. Postforening fra 1 Juli 1876 at regne; ifølge Bkjgj. 28 Maj 1877 ligeledes Japan og de portugisiske Kolonier henholdsvis fra 1 Juni og 1 Juli 1877. **) Hvorledes Portoen for et enkelt frigjort Brev til Udlandet før Bernerkonventionen var gaaet ned ved de forskjellige Special-Konventioner, vil fremgaa af følgende Sammenstilling af Portoen til

[merged small][merged small][merged small][ocr errors][merged small][merged small][merged small][merged small][subsumed][ocr errors][merged small][subsumed][ocr errors][merged small][ocr errors][subsumed][merged small][merged small][merged small][merged small]

Antal af gaaende eller ridende Poster. Udviklingen fra 1860-76 vil fremgaa af den foran (S. 193) meddelte Tabel II.

Det vil ses, at det samlede Antal af Poster i disse 16 Aar er forøget med 132 pCt., medens Miletallet er forøget med 123 pCt. Forøgelsen falder fornemmelig paa Jernbaneposterne, hvis Antal er steget til det 20-Dobbelte, medens deres Miletal er voxet til over det 12-Dobbelte. Ligeledes er Dampskibsposterne stærkt forøget, navnlig i det sidste Treaar, i hvilket Miletallet endog er steget til det Tredobbelte. Derimod ere som Følge heraf de kjørende Posters Miletal aftaget, uagtet deres Antal er tiltaget, i det sidste Treaar endog betydeligt.

Særlig Opmærksomhed fortjener Landpostbudgangen. Allerede i 1848 havde Postbestyrelsen gjort Skridt til at indrette Landposter sammen med Brevsamlingsstederne; men medens de kommunale Myndigheder omfattede disse sidste med megen Interesse, blev Indførelsen af Landpostbude næsten enstemmig fraraadet, for saa vidt der skulde erlægges en Tillægsbetaling (Bærepenge) for Forsendelserne. Først i 1860 blev denne Sag paa Ny fremdragen, og det bestemtes nu, at Bærepengene skulde opgives. Desuagtet varede det adskillige Aar, inden denne nye Institution ret vilde slaa an hos Befolkningen, der paa mange Steder vedblivende foretrak at beholde de tidligere private Bude, navnlig fordi disse samtidig med Brevbesørgelsen udrettede Kommissioner for Beboerne. Efterhaanden tiltog dog Interessen for den nye Institution, der alt i Begyndelsen af 1868 havde vundet en ret betydelig Udbredelse. Det blev da af Finantsministeriet anset for rigtigt at prøve et nyt Princip, nemlig Anbringelsen af Brevkasser omkring i Landdistrikterne, og d. 4 Dcbr. 1868 afsluttedes en Kontrakt med en privat Entrepreneur om Tømningen af saadanne Kasser og den videre Postbesørgelse i Landsbyerne i Frederiksborg og Holbæk Amter. Men allerede inden Udgangen af et Aar blev Foretagendet opgivet af denne, da det ikke kunde svare Regning, og der var da kun bleven oprettet 43 Budkredse og ophængt 272 (istedenfor omtr. 500) Brevkasser. Disse Budkredse bleve fremdeles opretholdte af

Postvæsenet, som derhos yderligere søgte at fremme Oprettelsen af Landposter overalt, hvor Befolkningen yttrede Ønske derom. Det var dog navnlig de under Forhandlingerne om den nye Postlov af 1871 i Rigsdagen fremkomne Udtalelser, der foranledigede, at Ministeriet i Febr. 1871 bestemte, at Landets Forsyning med Landposter skulde fuldføres efter en bestemt Plan, saaledes at ethvert Punkt i Landet af nogen Betydning kunde faa en flere Gange ugentlig Postforbindelse, hvilken Plan skulde søges gjennemført inden Udgangen af 1875. Hvorledes Landpostvæsenet herved efterhaanden er udvidet, fremgaar af følgende Tal:

[blocks in formation]

Den vedtagne Plan er herved i alt Væsentligt gjennemført, idet der nu kun staar tilbage at optage i Landpostnættet saadanne Steder, som dels ikke vare medoptagne i Planen, dels ifølge Beboernes Ønske ere blevne holdte udenfor denne.

Samtidig er Brevsamlingsstedernes Antal ogsaa bleven betydelig forøget, idet dette er voxet fra 137 i 1859-60 til 313 i 1875-76. Men desforuden er der paa Landpostrouterne bleven ophængt Brevkasser, hvis Antal tilsidst udgjorde 382. Ogsaa i Kjøbstæderne saa vel som paa de større Postrouter samt paa Jernbaner, Dampskibe og Postvogne er Antallet af de udhængte Brevkasser bleven betydelig forøget, som det vil ses af følgende Tal paa Brevkasser:

1867-68.

1869-70.

1875-76.

[blocks in formation]

Lægges til de for 1875-76 anførte Tal det anførte Antal af 5054 Brevudvexlingssteder paa Landpostrouterne, bliver Tallet af Steder, hvor Postforsendelser kunne indleveres udenfor de egentlige Postkontorer, henved 6400.

De faste Poststationers Antal er ogsaa i dette Tidsrum bleven noget forøget, men Lønningsloven af 1870 har fremkaldt en forandret Inddeling af dem, saa at en umiddelbar Jævnførelse med tidligere Aar ikke lader sig anstille i det Enkelte. Medens der i 1859-60 fandtes 105 Poststationer, var der i 1875–76 i Alt 134 Poststationer. Medregnes Brevsamlingssteder og bevægelige Postkontorer, bliver hele Antallet nu 453 eller henved det Dobbelte af, hvad det var i 1859-60 (233).

[merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][ocr errors][ocr errors][merged small][merged small][merged small][merged small]

Der findes altsaa nu en Poststation for hver 4200 Mennesker og paa hver 1,53 Mil.*)

Benyttelsen af Posterne er ogsaa i dette Tidsrum tiltagen betydeligt. Antallet af de til danske Postkontorer og Postexpeditioner ankomne Breve saavel som Distrikts- og Lokalbreve har saaledes været (afrundet til Tusinder):

[blocks in formation]

*) Til Sammenligning anføres, at der kom 1 Poststation paa

[blocks in formation]
« ForrigeFortsæt »